Værdigrundlag

Læs om friskolens pædagogiske udgangspunkt og friskolens fire grundværdier: fællesskab, nærvær, nysgerrighed og dannelse.

Fællesskab: Østhimmerlands Friskole er en skole skabt af fællesskabet. Vi har gensidig respekt og et ansvar over for hinanden og vores skole. Det gælder både elever, lærere, pædagoger og forældre. Sammen skaber vi et fællesskab, hvor alle bliver set, føler sig trygge og har kendskab til både store og små. Alle bidrager og tager ansvar for, at andre ved, at de er vigtige og hører til. Det er de voksnes ansvar at skabe rammer, så eleverne oplever glæden ved at bidrage til et forpligtende fællesskab baseret på gensidig respekt.  

Nærvær:  Respekt for hinanden er ikke bare at lade hinanden være i fred, men at komme hinanden ved. På friskolen møder eleverne nærværende voksne. Voksne som hviler i deres faglighed, og derfra kan se det enkelte barn og gruppers dynamikker. De voksne på skolen er rollemodeller, der viser eleverne, hvordan man opfører sig ansvarligt og omsorgsfuldt. Når eleverne møder nærværende voksne, vokser deres egen evne til omsorgsfuldt nærvær. Samtidig giver det eleverne ro til at lytte og fordybe sig, og indgyder dem mod til nysgerrigt at stille spørgsmål.

Nærvær på plantedagen

Nysgerrighed: På Østhimmerlands Friskole ser vi nysgerrighed som den afgørende drivkraft for tilegnelse af viden og færdigheder. Nysgerrigheden motiverer os til at lære om os selv og andre og alt det som binder os sammen som mennesker. Når børnene mødes med nærvær og respekt, bliver skolen et sted, hvor de føler sig trygge ved at stille spørgsmål og udforske nye emner uden frygt for at fejle. Vejledt af fagligt kompetente undervisere, opfordres eleverne til at forfølge egne spørgsmål gennem undersøgelser og eksperimenter. Når eleverne deler deres opdagelser, og dermed lærer af hinanden, skabes en kultur, hvor kreative løsninger og kritisk tænkning værdsættes. De lærer at være åbne over for forskellige perspektiver og ideer. 

Dannelse: Via dannelse opnår man en forståelse af sig selv som en del af en større sammenhæng. Den større sammenhæng kan være fællesskabet på skolen, vores demokratiske samfund eller naturen. Eleverne lærer at forstå deres perspektiv som ét blandt mange. Med de voksne som rollemodeller lærer de at samarbejde, løse konflikter og tage hensyn til andre. Eleverne skal både lære at lytte til andre og samtidig udvikle deres egen dømmekraft, så de tør og kan tænke selv. Det kræver, at de opnår viden og færdigheder, men også hjælpes til at forstå og forholde sig til grundlæggende værdier og sociale normer. Eleverne skal lære de første brikker at kende til det store puslespil om dem selv og deres plads i verden.

Læs mere om vores profil og hverdag eller kontakt os i dag:

Læs mere om hvordan friskolerne kan bruge den pædagogiske frihed til at fokusere på det væsentlige:

Med pædagogisk frihed kan vi fokusere på det væsentlige (Magasinet Friskolen)